Onder de leiding van Wouter Torfs (1958) groeide de familiale winkelketen Schoenen Torfs van 26 naar 73 winkels waaronder een erg sterk groeiende webshop. Maar Wouter Torfs is meer dan een zeer bekwaam CEO. Zijn ondernemings- en mensenvisie resulteerde in een unieke bedrijfscultuur; die leverde Schoenen Torfs al vijf keer de prijs op van Beste Werkgever.
Wouter Torfs komt uit een echt ondernemersnest. Zijn grootouders legden net na de Tweede Wereldoorlog de basis van de schoenenwinkelketen. Twee van hun vier kinderen en een schoonzoon kwamen in de zaak en bouwden Schoenen Torfs verder uit. Als kleine jongen ging Wouter al nu en dan helpen op braderijen. “Mijn grootmoeder was erg aanwezig, als een soort van bijenkoningin rond wie alles draaide. Zij zei me dat je “van nen ezel geen koerspeerd kunt maken...” Het was haar manier om te zeggen dat als er geen verkoopstalent inzit, je er ook geen topper van zal maken. Dat is nog steeds een fundament van ons HR-beleid. We investeren in talent, en in mensen met de juiste attitude. Dan renderen je inspanningen nadien des te beter.”
Ni dieu, ni maître
Toch zag het er aanvankelijk naar uit dat Wouter andere paden zou bewandelen. Hij studeerde rechten aan de KU Leuven en voegde er als assistent aan de KUL in 1983 een master aan Ehsal Fiscale Hogeschool aan toe. Mét de intentie om advocaat worden. “Dat beroep sprak me aan, ook het zelfstandige aspect ervan. Niemands knecht of meester zijn. Ik deed mijn stage van drie jaar bij een advocaat en toen moest ik een keuze maken: het familiebedrijf of de balie.”
Het werden de schoenen en op zijn 28ste kwam hij het bedrijf binnen als assistent van de CEO. Hij bleek ook een goed verkoper – of koerspeerd - te zijn: “Ik begon me pas goed in mijn rol te voelen toen ik vaker op de werkvloer ging en zelf schoenen verkocht. Ik leerde wat klanten belangrijk vonden en zag beter in waar het om draaide.”
Donderwolken
Twaalf jaar later, in 1995, neemt hij zelf de teugels over van vader Karel en zijn twee broers. Schoenen Torfs was een gezond Vlaams familiebedrijf maar er pakten zich donderwolken samen: eind jaren tachtig, begin jaren negentig, verschenen schoendiscounters zoals Brantano steeds nadrukkelijker op het terrein. “We hebben toen ingezien dat Torfs het verschil kon maken met klantgerichtheid. Dat was onze unique selling proposition in de stadscentra en die hebben we naar de periferie verplaatst."
Wouter Torfs en zijn medewerkers tekenden een nieuwe succesvolle strategie uit, met de focus op klantvriendelijkheid. De resultaten zijn zondermeer impressionant: jaarlijks 1,4 miljoen paar schoenen die door 600 werknemers in 73 winkels worden verkocht, katapulteerden de omzet tot 115 miljoen euro. Ter vergelijking: bij zijn aantreden draaiden de 26 winkels een omzet van tien miljoen euro. In een sector waar de concurrentie moordend is, is dat een prestatie die weinig Vlaamse ondernemers hem nadoen. Door haar sterke focus op klantgerichtheid werd Schoenen Torfs vanaf 2006 jaarlijks uitgeroepen tot Beste Schoenenwinkelketen.
Er is meer in het leven
De cijfers zijn belangrijk voor Wouter Torfs, maar niet het allerbelangrijkste. Het draait niet alleen om de winst of de aandelen van de eigenaars. De strategische ommezwaai van het bedrijf verloopt bijna gelijktijdig met de start van de persoonlijke zoektocht van de ondernemer Wouter Torfs. “Ik ben erg geboeid door de paradox tussen het Oosten en het Westen. In onze maatschappij ligt het accent op de kracht van het individu en zijn denken. Boeddha gaat ervan uit dat wij met allen en alles zijn verbonden. Ik slinger als een pendule tussen beide werelden. Wouter de westerling stelt doelen, leidt een bedrijf en boekt resultaten. De Oosterse Wouter leeft in het nu, voelt mededogen en verbondenheid met het groter geheel.”
Wouter Torfs verdiept zich sinds midden jaren negentig in NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. Later voegen boeddhisme, meditatie, energiewerk en bio-energetica nieuwe kleuren toe aan zijn leven. Enkele keren per week beoefent hij ’s morgens zazen, zitmeditatie. Daarbij tracht hij de dingen “te zien zoals ze zijn, en ze te laten zoals ze zijn. Meditatie betekent vriendschap met jezelf en met wie je bent.”
Leiderschap
Wouter Torfs ontwikkelde doorheen zijn zoektocht een verfrissende visie op leiderschap. “Ik denk dat we aan de vooravond staan van een paradigmashift van het leiderschap. De nieuwe leider leidt zijn organisatie vanuit waarden. Hij integreert de mannelijke dimensie van leiderschap - analyse, visie, structuren, afstand, daadkracht - met de vrouwelijke kwaliteiten: geaard zijn, verbondenheid, het geheel zien en voelen, intuïtie, de mens zien achter de werknemer, beslissen vanuit de buik. De nieuwe leider inspireert in plaats van te controleren. Hij moet coachen, stimuleren, want de kracht komt van het team.”
Voor Wouter Torfs mag je immers echt wel gelukkig zijn op het werk, én is dit de gedeelde verantwoordelijkheid van alle medewerkers. In het ondernemerschap van Wouter Torfs is echt ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers, die daar twee dagen per jaar een opleiding voor mogen volgen. Of: op hun verjaardag krijgen ze een dag vrijaf. Frans Colruyt, algemeen directeur Spar en bestuurder Colruyt, hierover: “Als ik in een Torfswinkel kom, ervaar ik altijd een soort van oprechte vriendelijkheid van het personeel. ’t Is alsof het hun winkel is. Gevoelig als ik ben voor de energie die ergens hangt, geraakte ik geboeid door de bezieling achter het Torfsconcept.” En hij gaat verder: “Zijn boek is perfect leesvoer voor wie geïnteresseerd is in de zoektocht naar authentiek leiderschap en naar de hefboomfunctie die leiders en hun familiebedrijven kunnen hebben op weg naar een betere wereld.”
Als een zeer inspirerende spreker staat Wouter Torfs garant voor een indringende kijk op ondernemen. Als spreker durft hij zijn ziel bloot te leggen en biedt hij een nieuwe visie op werken, die veel ruimer gaat dan het traditionele concept van je tijd verhuren.
Zijn visie over leiderschap deelt hij hapklaar mee. Je gaat geïnspireerd naar huis en keert ’s anderdaags gegarandeerd terug naar je organisatie met je rugzak vol bouwstenen over hoe dit gedachtegoed in jouw voorziening te implementeren.
Indien je nog meer gevoed wil worden, koop je die avond zijn gesigneerd boek aan 10 procent korting.
Contactinformatie:
Neem contact op met Elke Gybels (inhoudelijke vragen) of Marie-Rose Rouffa (praktische info) via quadri.ortho@ucll.be.
Programma:
18u30 - Start lezing
20u00 - Pauze
20u15 - Mogelijkheid tot vragen stellen in plenum en nadien signeersessie
21u00 - Einde