STEM Masterclasses_Onderzoeksdag_wo 22/11/2017

ONDERZOEKSDAG - Woensdag 22 november 2017

 FASHION & TEXTILES INNOVATION LAB   (FTI Lab, Hogeschool Gent, Faculteit Natuur en Techniek, Vakgroep Mode-, Textiel-, en Houttechnologie)

Adres: HoGent, Site Buchtenstraat, FTI Lab, Buchtenstraat 9-11, 9051 Gent

Het Fashion and Textiles Innovation Lab (kortweg FTI Lab) van de HoGent is een plaats waar bachelors in de mode- en  textieltechnologie hand in hand met de onderzoekers en het werkveld inspelen op de maatschappelijke megatrends en evoluties in de textiel- en kledingindustrie.

Bedrijven en designers kunnen in het FTI Lab terecht voor de uitwerking van prototypes en de ondersteuning door experts in verschillende technieken, grondstofkeuze, afwerkingen, … bij de uitwerking van nieuwe producten en processen. In deze hightech Makerspace wordt volgende apparatuur ingezet: CAD/CAM software, 3D bodyscanner, digitale printers, automatische cutter, confectiemachines, weefgetouwen, breimachines, fantasiespinmachine, plasma-apparatuur en verf- en coatingapparatuur, …

Er lopen heel wat actuele onderzoeken. “Eigen kweek”, bijvoorbeeld, om hennepvezelkwaliteiten te optimaliseren. “Shape”, waarbij men onderzoekt wat de typische lichaamsvormen van atleten in verschillende sportdisciplines zijn, om zo het comfort van hun specifieke kleding te verbeteren. Al deze knowhow stroomt terug naar de studenten mode- en textieltechnologie in opleiding.

De HoGent zal met deze Masterclass ongetwijfeld de ogen openen. Wist je dat de bachelor in de textieltechnologie onlangs werd geclassificeerd als knelpuntberoep? Kennis is immers de drijvende kracht achter de ontwikkeling en productie van (multi)functioneel textiel dat een oplossing biedt voor een hele reeks van maatschappelijke en industriële uitdagingen.

 

 PHOTONICS RESEARCH GROUP  (INTEC-department, Ghent University-imec)

Adres: Technologiepark-Zwijnaarde 15, 9052 Gent

De Photonics Research Group doet onderzoek naar de eigenschappen van licht op chip en wat we er mee kunnen doen. De belangrijkste toepassingen bevinden zich in telecom/datacom en sensing. In het eerste geval kunnen hogere bandbreedtes bereikt worden op een energie- en kost-efficiënte wijze, bij het laatste wordt vooral gekeken naar miniatuur sensoren zoals voor diabetici of in brandweerpakken. De volledige groep specialiseert in silicon photonics, waar het silicium platform snel door de industrie kan worden overgenomen en op grote schaal kan gefabriceerd worden. Dit brengt dan weer de kost gevoelig naar beneden.

Tijdens het bezoek maken we zowel kennis met de meetlaboratoria als de cleanroom, een stofvrije ruimte waar de chips worden gefabriceerd.