Tijdens de studiedag Kansrijk Onderwijs #2 gaf Kees van Overveld een lezing over SEL (Sociaal-Emotioneel Leren), die door de aanwezigen fel gesmaakt werd, zowel inhoudelijk als de manier waarop ze gebracht werd.
Op woensdag 4 december 2019 zal Kees in Diepenbeek zijn nieuwe boek ‘Gedragsoplossingen voor de moeilijke groep’ voorstellen.

De meeste leraren zijn tevreden met hun groep. Het is er gezellig, er hangt een goede sfeer, er wordt goed gewerkt.
Er zijn ook leraren die ’s ochtends met buikpijn de klas in stappen. De onzekerheid is groot over wat er vandaag weer zal gebeuren. Dát er iets zal gebeuren is wel zeker …
Zal Jordy hardop door de klas boeren en brutale antwoorden geven? Of is het weer het groepje van Yvonne en Zamira dat tijdens de les oogcontact met andere kinderen zoekt en hen uitdaagt? Of zal het Justin zijn die de les saboteert en de lachers op zijn hand krijgt? Krijg ik het voor elkaar om vandaag mijn les te geven zoals ik hem heb voorbereid?
De onzekerheid van leraren is helaas vaak duidelijk voor de leerlingen, wat een versterkend effect heeft op hun toch al uitdagende gedrag. Leraren die zichzelf desondanks staande weten te houden, zijn aan het einde van de dag uitgeput. Ze zien nog weinig positieve punten en zijn voor hun gevoel alleen bezig met het reageren op negatief gedrag.
Kees van Overveld heeft in de afgelopen jaren vele leerkrachten begeleid met hun ‘moeilijke groep’. In zijn nieuwste boek beschrijft hij zijn ervaringen in de begeleiding van leraren. Hij geeft inzicht in het functioneren van moeilijke klassen en wat er misgaat in de interactie tussen leraar en leerlingen.
Ten slotte beschrijft van Overveld hoe je het tij kunt keren; met zijn praktische tips, adviezen en slimme oplossingen kunnen leraren van een moeilijke groep een plezierige groep maken.
Wie is Kees van Overveld?
Dr. Kees van Overveld (1963) is gedragsdeskundige. Tussen 1984 en 1998 werkte hij als invaller, leraar en intern begeleider in het basisonderwijs en het speciaal (buitengewoon) onderwijs. In die tijd deed hij veel ervaring op in het werken met leerlingen die problematisch gedrag vertoonden.
In 1994 werkte hij op parttime basis als hogeschooldocent en onderwijsadviseur bij het Seminarium voor Orthopedagogiek (SvO). Vier jaar later zei hij zijn baan in het speciaal onderwijs vaarwel en legde hij zich volledig toe op de professionalisering van leraren en schoolteams.
Kees werkt momenteel nog twee dagen per week bij het SvO als hogeschooldocent. Sociaal-emotioneel leren, gedrag en gedragsproblemen zijn de domeinen waar hij zich mee bezighoudt.
In 2008 is Kees van Overveld gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht – vakgroep Ontwikkelingspsychologie. Het onderwerp van zijn onderzoek: agressie bij jongens.
Kees van Overveld heeft in de loop der jaren een brede expertise opgebouwd over onderwerpen als pedagogisch klimaat, sociaal-emotioneel leren, pesten, gedragsproblemen en -stoornissen, agressie, geweld. De laatste jaren legt hij zich vooral toe op de preventie van probleemgedrag in scholen en groepsplannen gedrag. Hij heeft een eigen trainingsbureau voor het onderwijs. Alle info vind je op www.keesvanoverveld.nl.
