Inhoud workshop
De deelnemers maken kennis met de gebruikte methodieken in het LEON-project.
- Ze krijgen inzicht in het opzet en het verloop van het onderzoek en de praktijkimplementatie die hierrond in Limburg gebeurde
- Ze leren werken met een behoeftepeiling volgens de Appreciative Inquiry methode
- Ze brengen hun lokale brugfiguren in kaart
- Ze verkennen op interactieve wijze de diversiteit in hun schoolpopulatie
- Ze maken kennis met good-practices en getuigenissen van andere scholen
Tijdens de vorming staan de deelnemers stil bij de manier waarop zij de gehanteerde methodes in hun school of organisatie kunnen integreren. Het is een interactieve en praktische workshop.
Doelgroep
Deze vormingsmodule is bedoeld voor verantwoordelijken of enthousiaste medewerkers/leerkrachten in scholen, tewerkstellings-, buurt- of vormingsorganisaties. Ze bereidt deelnemers voor op het geven van cursussen aan moeilijker lerende ouders in het kader van een duurzaam project. Deelnemers uit verschillende sectoren vormen voor elkaar een meerwaarde.
Lesgevers
Marijn Somers is onderzoeker bij de expertisecel Empowering People bij de opleiding Bachelor in de Orthopedagogie en was twee jaar werkzaam in het LEON-groepen project.
An Kempeneers is al twintig jaar werkzaam bij Stebo, bij de afdelingen Stebo Academie, Buurtwerk en Tewerkstelling. Ook zij was twee jaar betrokken bij het LEON-groepen project.
Deelname
Dankzij financiering van ESF wordt deze vorming gratis aangeboden.
Graag wel inschrijven via mail naar an.kempeneers@stebo.be.
Praktisch
De workshop gaat door op donderdag 19 november 2015 van 9.30 u. tot 12.30 u bij
Stebo
Windekestraat 1
3600 Genk
Achtergrondinfo
UC Leuven-Limburg en Stebo hebben de afgelopen twee jaar de handen in elkaar geslagen om een project uit te rollen over leer- en ontwikkelgroepen voor ouders (LEON) in drie scholen, gelegen in kansenwijken in Genk, Houthalen en Hasselt. Met LEON-groepen werken de school en de lokale organisaties samen om ouders binnen de school vormingsinitiatieven aan te bieden. Op die manier staan zowel ouders als kinderen sterker in de maatschappij, verhoogt de betrokkenheid van de ouders bij de school en worden lokale organisaties gestimuleerd om outreachend te werken.
Meer info op de LEON-website of bij projectleider Helena Bijnens.
Reacties van deelnemers
Bij de themagroep 'tewerkstelling' heb ik geleerd hoe ik mijn cv moest verbeteren. Want dat is elk jaar anders. Ik wist niet meer wat erin te zetten. Ik heb ook een beter beeld van mezelf gekregen. Dat was door middel van een spel. Dan krijg je inzicht in je goede kanten en mindere kanten. Ik heb geleerd dat ik sociaal ben en dus het best een job zoek waar ik in contact kom met veel mensen, zoals een onthaalfunctie.
- Samira, mama van Brahim -
De ouderwerking heeft mij ook wel positief beïnvloed. Ik heb geleerd om anders met hen om te gaan. Mijn beeld over hen is veranderd en ik heb nu meer begrip voor bepaalde persoonlijke omstandigheden. Ik zag ook de ouders evolueren: de drempel naar de school toe is lager geworden. Ze komen sneller babbelen en ze reageren meer als je meehelpende ouders zoekt voor een activiteit.
- Goele I., leerkracht -