Kritisch met informatie omgaan, creatief denken, samenwerken met anderen, probleemoplossend denken, leren leren,…: het zijn volgens vele onderwijsexperts de sleutelcompetenties die jongeren in het onderwijs van de 21ste eeuw moeten verwerven. Het staat vast dat de toekomstige kenniseconomie van het onderwijs (nog) meer creativiteit zal vragen.
UCLL wil leerkrachten(teams) en directies ondersteunen die met deze competenties aan de slag gaan. Binnen een lerend netwerk zullen we samen onderzoeken hoe het onderwijs van de 21ste eeuw meer kan inzetten op betekenisvolle, interdisciplinaire opdrachten. Hierbij werken leerlingen over alle studierichtingen en –domeinen heen samen om een uitdagend en zinvol doel te bereiken, rekening houdende met verschillende meningen, perspectieven en informatie.
Binnen het lerend netwerk gaan we dieper in op de competenties van de 21ste eeuw, de rol van de leerlingen, leerkrachten en schoolleiding. We gaan op bezoek bij een secundaire school in Nederland die alle traditionele structuren overboord heeft gegooid en nemen ook de evaluatie van de competenties onder de loep. Binnen het netwerk is er ruimte om te werken aan eigen projecten van leerkrachten, leerkrachtenteams of scholen.
Dit is een initiatief van de UCLL expertisecel Education for the Future. Die focust op onderzoek en expertisedeling rond onderwijsvernieuwing, schoolbeleid, 21ste-eeuwse competenties en de lerarenopleiding van de toekomst. www.ucll.be/educationforthefuture

Op 18 mei 2017 nodigden de expertisecel en het lerend netwerk Sjef Drummen uit voor een inspirerende lezing over de essentie van leren.
Motivatie, brain activity en het pure leren staan centraal in zijn school Niekée. Hij past er een nieuw leerconcept toe met een zeer hoge leereffectiviteit.