Na de sessies kunnen deelnemers antwoorden formuleren op vragen als:
Wat motiveert, boeit en bindt mensen? Wat is de eigenheid van je rol als middenkader? Wat zijn eigen sterktes en valkuilen als mens en als coach? Hoe krijg je zicht op eigenheden van je team? Hoe communiceer je constructief? Hoe creëer je kansen om competentie, autonomie en verbondenheid bij je leerkrachtenkorps maximaal te ontwikkelen? Hoe maak je werkpunten coachend en toch duidelijk bespreekbaar zodat mensen gemotiveerd blijven om ervoor te gaan? Hoe zorg je dat mensen graag komen werken? Hoe coach je bij grote zorg en weerstand? Hoe pimp je jouw brein en dat van anderen? Hoe blijf je zelf in flow?
Essentieel voor werkplezier is ‘mensen zichzelf laten zijn en worden’. De opleiding biedt zicht op eigen(aardig)heden van onszelf en van onze specifieke rol als middenkader. Van daaruit (h)erkennen we de rijkdom van diversiteit bij anderen. Eigen groei en irritaties leren ons immers veel over de ontwikkeling en drijfveren van anderen. Ofman, Kolb, Van den Broecke bieden ons verrassende inzichten. Geleidelijk aan bouwen we een praktisch coachingkader op. De gesprekstips zijn bruikbaar bij moeilijke gesprekken en problemen om steeds de duidelijke focus te houden op positieve mogelijkheden. We oefenen het rijk pallet van coachingtools met concrete werkvragen uit de praktijk. We experimenteren met verschillende coachingmethodieken en ontdekken zo de mogelijkheden en valkuilen. We leren omgaan met reacties, vragen, weerstanden, problemen, ‘moeilijke’ mensen en … met onszelf.
Recente breinstudies bieden ook vernieuwende input voor het bewaken en verzorgen van je draagkracht als middenkader.
Samengevat: De aangereikte inzichten en vaardigheden geven ‘goesting’ om nog
meer ‘bewust, bereid, bekwaam’ te worden in dynamisch coachen. Haal het
beste uit je team én jezelf!
Smaakmakers:
Als ik het goede zie in een ander, ontdek ik het beste van mezelf.
De coach helpt zoeken, de gecoachte moet vinden.
Werkvormen
Het professionaliseringstraject ‘coach de coach’ bevat 4 intense trainingsdagen in een kleine veilige groep. Het uitgangspunt zijn de eigen leef- en werkervaringen. Praktische handvaten voor coaching worden aangereikt en geïllustreerd met levendige voorbeelden, filmfragmenten en praktische kaders. Momenten van kennisdeling en ervaringsuitwisseling, reflectie en veilige oefeningen doorspekken het geheel. Actieve participatie doet leren. Een literatuur-en citatenlijst prikkelt de leeshonger. De enthousiaste voorleefhouding van een ervaren coachende nascholer is de energieke verbindende motor.
Begeleider
Marleen Borzée is pedagoog en docent in de Lerarenopleiding UCLL en in Permanente directievorming UA. Ze bezielde ook jarenlang de postgraduaatopleiding voor mentoring en coaching. Ze coacht al meer dan 30 jaar dagelijks op bevlogen manier studenten, begeleiders, leraren en directies. Mensen verbinden en versterken, inspireren en motiveren, bevestigen en uitdagen bij hun professionele en persoonlijke bloei en groei is haar passie.