In deze sessie gaan wij niet in op bijvoorbeeld een excursie naar een kunsttentoonstelling, een schoolconcert, een kunstproject of een bustrip naar Canterbury of Rome. Ook formele vormen van betalende cultuureducatie in de vrije tijd zoals muziek-, woord- en beeldacademie komen hier niet ter sprake. Dit zit allemaal onder het kopje 'productgerichte kunsteducatie in de strikte zin'.
Hoe kunnen we in alle vormen van lessen leerlingen cultureel gevoelig maken en emanciperen zonder de klas te moeten verlaten?
Pijlers voor cultuureducatie zijn: onderdompeling (passie), creatieve expressie en reflectie bij de culturele dimensie van mens en maatschappij. De verantwoording komt vanuit vakoverschrijdende eindtermen.
We stappen af van het neerbuigend oordeel dat leerlingen te weinig cultuur bezitten en dat kunstonderricht de enige mogelijkheid in zich draagt heeft om aan cultuureducatie te doen. Iedere leerling brengt onbewust een culturele rugzak mee naar de klas. Daar gaan we creatief mee aan te slag.
In deze sessie krijgen de deelnemers inzage hoe cultuureducatie verscholen zit in de gewone lessen. Verschillende invalshoeken van cultuureducatie worden aangekaart en uitgeprobeerd tot werkbare lesideeën.
Op de volgende vragen zoeken we een praktische oplossing:
Op welke manier worden leerlingen (meer) bewust van hun culturele eigenheid? Hoe tillen we leerlingen boven de dagelijkse consumptie van school - en lescultuur? Hoe kunnen we leerlingen warm maken voor cultuur die hen vreemd is?