Als alle leerlingen in een klas hetzelfde moeten doen en hetzelfde moeten bereiken, zitten we in een verhaal waar we onverschillig zijn voor feitelijke verschillen tussen de leerlingen. Differentiatie maakt in onze lessen wel degelijk een verschil als we kiezen voor een leerlinggericht onderwijsperspectief. Alle leerkrachten moeten zich dus aangesproken voelen door differentiatie, om meer te doen dan extra oefeningen voor de vluggen en extra tijd voor de zwakkeren te voorzien. Gedifferentieerd onderwijs trekt de kaart van verschillen in meervoudige intelligentie. Klassieke differentiatietaken doen vaak beroep op verbale en logisch-mathematische intelligentie en verwaarlozen vele leerlingen met een ander intelligentieprofiel.
In deze sessie worden we eerst bewust van wat we in praktijk al doen op het vlak van differentiatie. We belichten differentiatie langs alle kanten: structurele oplossingen in het onderwijs, pedagogische differentiatie, veelzijdige didactisch-methodische differentiatie op het vlak van doelen en evaluatie, leerbehoeften, leerstijlen en meervoudige intelligentie, lesplannen, werkvormen en taken.
De deelnemers kunnen het onderwerp van deze sessie zelf à a carte verkennen en de praktische mogelijkheden creatief onderzoeken.
Iedere deelnemer wordt verzocht IETS PRAKTISCH (bijv. concrete les, taak, werkblad, handboek, toetsvragen ...) mee te brengen om dat dan in de workshop met een differentiatiebril te bekijken en te kunnen herwerken.