Het project creëert een vrije ruimte en tijd voor leerkrachten om in de wereld van onderzoek, ondernemen, technologie en innovatie van vandaag geïnteresseerd te raken. Op die manier zullen leerkrachten van deze fascinerende wereld kunnen getuigen en ambassadeur worden voor hun leerlingen.
De STEM Masterclasses benaderen leerkrachten vanuit een principe van gelijkwaardigheid en geven hen de mogelijkheid tijd te kunnen spenderen samen met inspirerende onderzoekers, ondernemers en technici in onderzoeksinstellingen, laboratoria en bedrijven.
Het gaat dus niet over lezingen en training voor leerkrachten geleverd door experts. De focus ligt hier op de blootstelling, de ontmoeting: beleving en ervaring opdoen in een inspirerende STEM-wereld die de moeite waard is om ook in de klas te brengen.
Hiertoe worden drie reeksen van telkens drie dagen georganiseerd. Op dag 1 en 2 ontmoet je medewerkers vanuit verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen. Dag 3 is een reflectiedag.
Programma dag 1 en dag 2:
09.30 – 09.45 u. Onthaal
09.45 – 12.30 u. Bezoek eerste instelling en lunch
12.30 – 13.30 u. Verplaatsing naar tweede instelling
13.30 – 13.45 u. Onthaal
13.45 – 16.30 u. Bezoek tweede instelling en afsluiten met koffie
Programma dag 3:
09.45 – 10.00 u. Onthaal met koffie
10.00 – 12.30 u. Activiteiten deel 1, met deelnemende leerkrachten en medewerkers vanuit bedrijven en onderzoeksinstellingen
12.30 – 13.30 u. Informele lunchpauze
13.30 – 16.30 u. Activiteiten deel 2, met deelnemende leerkrachten en medewerkers vanuit bedrijven en onderzoeksinstellingen. Bedrijfsbezoek en afronding.
Voor de activiteiten op de reflectie-dag vragen we aan de deelnemers (zowel leerkrachten als medewerkers van bedrijven en onderzoeksinstellingen) om twee ‘objecten’ mee te nemen vanuit hun dagelijkse werkpraktijk: b.v. een e-mail, een boek,… Iets dat je kan gebruiken om over je job te vertellen.
Uitgebreide informatie hierover ontvang je later via e-mail.
Reeks 1 |
- Woensdag 4 oktober 2017
- Donderdag 5 oktober 2017
- Vrijdag 6 oktober 2017
|
Lees hieronder alle info over de bedrijven en onderzoeksinstellingen van reeks 1 |
Reeks 2 |
- Donderdag 16 november 2017
- Woensdag 22 november 2017
- Donderdag 23 november 2017
|
Lees hier alles over reeks 2 |
Reeks 3 |
- Woensdag 29 november 2017
- Donderdag 30 november 2017
- Vrijdag 1 december 2017
|
Lees hier alles over reeks 3 |
Op dit moment worden de STEM Masterclasses georganiseerd in Oost- en West-Vlaanderen.
Op een later tijdstip volgen er allicht ook masterclasses in de andere provincies. Als je interesse hebt en daarvan op de hoogte gehouden wil worden, laat dan hier je gegevens achter.
Bedrijven en onderzoeksinstellingen reeks 1
Woensdag 4 oktober 2017 (dag 1)
Onderzoeks-instelling 1 |
Hogeschool Gent, Faculteit Natuur en Techniek, Vakgroep Mode-, Textiel- en Houttechnologie, Fashion & Textiles Innovation Lab. |
|
Adres: Site Buchtenstraat, FTI Lab, Buchtenstraat 9-11, 9051 Gent |
|
Het Fashion and Textiles Innovation Lab (kortweg FTI Lab) van de HoGent is een plaats waar bachelors in de mode- en textieltechnologie hand in hand met de onderzoekers en het werkveld inspelen op de maatschappelijke megatrends en evoluties in de textiel- en kledingindustrie.
Bedrijven en designers kunnen in het FTI Lab terecht voor de uitwerking van prototypes en de ondersteuning door experts in verschillende technieken, grondstofkeuze, afwerkingen, … bij de uitwerking van nieuwe producten en processen. In deze hightech Makerspace wordt volgende apparatuur ingezet: CAD/CAM software, 3D bodyscanner, digitale printers, automatische cutter, confectiemachines, weefgetouwen, breimachines, fantasiespinmachine, plasma-apparatuur en verf- en coatingapparatuur, …
Er lopen heel wat actuele onderzoeken. “Eigen kweek”, bijvoorbeeld, om hennepvezelkwaliteiten te optimaliseren. “Shape”, waarbij men onderzoekt wat de typische lichaamsvormen van atleten in verschillende sportdisciplines zijn, om zo het comfort van hun specifieke kleding te verbeteren. Al deze knowhow stroomt terug naar de studenten mode- en textieltechnologie in opleiding.
De HoGent zal met deze Masterclass ongetwijfeld de ogen openen. Wist je dat de bachelor in de textieltechnologie onlangs werd geclassificeerd als knelpuntberoep? Kennis is immers de drijvende kracht achter de ontwikkeling en productie van (multi)functioneel textiel dat een oplossing biedt voor een hele reeks van maatschappelijke en industriële uitdagingen.
|
Onderzoeks-instelling 2 |
Laboratorium voor Lichttechnologie, KU Leuven |
|
Adres: Technologiecampus, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent |
|
Het Laboratorium voor Lichttechnologie maakt deel uit van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven, Technologiecampus Gent en doet onderzoek, geeft onderwijs en ondersteunt bedrijven rond innovatieve ontwikkelingen in verlichting en lichttechnologie. De belangrijkste activiteitsdomeinen situeren zich rond binnenverlichting, nieuwe lichtbronnen, optisch ontwerp, kleur en uitzicht van materialen. Als kenniscentrum wil het laboratorium enerzijds werk maken van de dienstverlening naar Vlaamse bedrijven (metingen uitvoeren, adviezen formuleren, beperkte studies uitvoeren) en anderzijds experimenteel onderzoek ontwikkelen, o.a. via doctoraatswerk.
Tijdens het bezoek aan het laboratorium zal u zowel in contact komen met het lopend onderzoek in onze groep alsook onze dienstverlening naar het Vlaamse bedrijfsleven. Zowel qua topics als methodologie is het onderzoek binnen ons labo heel divers. Met deze diversiteit willen we u laten kennismaken. Zo gaan we samen brainstormen, simuleren, meten, data analyseren en proefpersoon spelen. Daarnaast kan u kennismaken met enkele van onze dienstverleners en onze meetinfrastructuur bezichtigen, zodat u een idee krijgt hoe academische dienstverlening naar bedrijven er kan uit zien.
|
Donderdag 5 oktober 2017 (dag 2)
Bedrijf_1 |
OCAS NV, Zelzate |
|
Adres: President John F. Kennedylaan 3, 9060 Zelzate. Routebeschrijving. |
|
OCAS (OnderzoeksCentrum voor de Aanwending van Staal) is een marktgericht onderzoekscentrum dat staal en metaalgebaseerde oplossingen en resultaatgerichte diensten aanbiedt aan staalproducerende en -verwerkende bedrijven over de hele wereld. OCAS speelt in op de noden van klanten door legeringen en coatings te ontwikkelen, door samples te produceren en te testen en door samen met klanten staaltoepassingen te ontwikkelen.
Het OCAS-team is samengesteld uit 140 ervaren internationale onderzoekers en technici. OCAS is een joint venture tussen het Vlaams Gewest en ArcelorMittal.
Tijdens de Masterclass zullen de leerkrachten in kleine groepjes worden opgesplitst voor een parcours met diverse activiteiten doorheen verschillende labs in de onderzoeksdomeinen chemische karakterisering en oppervlaktebehandeling. De leerkrachten zullen de dagactiviteiten kunnen meevolgen met OCAS medewerkers op de werkvloer. Ze zullen zowel met arbeiders, technici, bachelors, masters, ingenieurs als doctors in de wetenschappen in contact komen.
De rondleiding start met een plenaire introductie rond veiligheid, gezondheid en confidentialiteit.
Tijdens het bezoek zijn veiligheidsschoenen & labjassen verplicht. Voor sommige handelingen zullen ook een veiligheidsbril en handschoenen nodig zijn. OCAS kan dit allemaal ter beschikking stellen. Wie eigen veiligheidsschoenen en labojas heeft kan die uiteraard meebrengen. Voor de logistiek is het nuttig om vooraf de schoenmaten door te geven voor wie geen eigen schoenen meebrengt.
Het nemen van foto’s is om confidentialiteitsredenen niet toegestaan tijdens de rondleiding. We zullen echter zelf een reeks foto’s nemen waarbij we er op letten geen vertrouwelijke informatie in beeld te brengen. Deze foto’s delen we met de deelnemers en organisatoren voor vrij gebruik.
|
Bedrijf_2: |
Injextru Plastics NV |
|
Adres: Szamotulystraat 15, 8700 Tielt |
|
Geen grenzen. Niets lijkt meer op een profiel dan een ander profiel. En toch...
Ieder profiel is weer anders, niets is standaard. Met een bagage van 69 jaar ervaring is Injextru Plastics het best geplaatst om iedere nieuwe uitdaging aan te gaan. Het startschot voor een reis van ontwerp en ontwikkeling tot aan het eindproduct.
Onze missie : Uitmuntend zijn in de ontwikkeling en productie van kunststofprofielen. Iedere stap - van ontwikkeling tot productie - wordt nauwgezet gevolgd in samenspraak met de klant en ons team van specialisten. Door alle fases van het proces in-huis te houden zijn wij ook in staat de klant te verzekeren van een volledige opvolging van zijn project.
|
Vrijdag 6 oktober 2017 (dag 3)
De reflectiedag gaat door in het Bio Base Europe Training Center, Terneuzen-Nederland
Adres: Zeelandlaan 2, 4538 CA Terneuzen.
Bio Base Europe is het eerste open innovatie- en opleidingscentrum voor de biogebaseerde economie in Europa. Vlaanderen en Nederland hebben de handen in elkaar geslagen om een state-of-the art onderzoeks- en trainingscentrum te bouwen om zo de economische groei, innovatiecapaciteit en duurzame ontwikkeling van onze maatschappij te versnellen. Bio Base Europe bestaat uit de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent (testfabriek) en het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen. Waar ze bij de Pilot Plant onderzoek verrichten en processen en producties opschalen, geven ze bij het Bio Base Europe Training Center voorlichting, trainingen en de mogelijkheid om te netwerken.
Dankzij Europese subsidies is er in Terneuzen een Training Center gebouwd. Het is een van de duurzaamste gebouwen in Nederland en België. Dankzij het volledig passieve gebouw, aardwarmte, de waterzuiveringsinstallatie en meedraaiende zonnepanelen heeft het Bio Base Europe Training Center overcapaciteit. Sinds de opening van het centrum in 2012 heeft het al 110.000 kg CO2-uitstoot vermeden.
Het Training Center richt zich met name op het faciliteren van events en bijeenkomsten binnen de biogebaseerde economie, duurzaamheid en (innovatie) techniek. Deze unieke locatie met haar groene identiteit biedt ruim voldoende mogelijkheden voor vergaderingen, trainingen, workshops, congressen, symposia, netwerkbijeenkomsten of andere evenementen.