De hervorming Secundair Onderwijs laat meer ruimte voor interdisciplinair werken. Vertrekkend van leerplandoelstellingen, zowel cognitieve als procedurele doelstellingen, uit de cluster 'Natuur, Ruimte en Techniek', STEM-wetenschappen , STEM-techniek ontwierpen 4 studententeams (derde jaar Lerarenopleiding Secundair Onderwijs) van het domein STEM elk een lessenpakket met als thema’s:
- de opslag van energie
- inheems fruit
- de fiets
- astronomie
De studententeams werden zo samengesteld dat bij elk lessenpakket alle onderwijsvakken van de cluster aanwezig waren. De begeleiding gebeurde door docenten van alle STEM-vakken. Na ontwikkeling werden de thema’s meermaals uitgerold in onze partnerscholen, geëvalueerd door leerkrachten uit het werkveld en geoptimaliseerd.
Het resultaat zijn vier leerkrachtenbundels met leerinhouden van 8 à 10 lesuren en met per bundel 3 versies leerlingenmaterialen: één met een sterke begeleiding van de leerling, een tussenvorm en één met heel open, uitdagende opdrachten met een beperktere begeleiding. Doel was om met elk van de 3 versies de zelfde doelstellingen te bereiken. In de mate van het mogelijk werd gekozen voor werkvormen met veelvuldig ICT-gebruik, werkvormen (escaperooms, Geocatching, webquests…) die zeker aanslaan bij de jongeren, verschillende presentatie- en communicatievormen .
Uiteraard ontbreken geschikte evaluatietools, praktische tips bij de organisatie niet.
Tijdens de navorming worden het afgelegd traject gepresenteerd, de lessenpakketten getoond, alle opdrachten uitgelegd inclusief de evaluatietools, aanwezige proeven gedemonstreerd, realisaties gebouwd.
Je ontvangt uiteraard alle materialen. Met de demo’s, de ervaringen bij de uitrol in onze partnerscholen, de nuttige tips kun je zelf aan de slag in je klas.
Voor meer inhoudelijke informatie kan je terecht bij
Dit project wordt ondersteund door de cel iSTEM-Inkleuren, een project van de Vlaamse overheid onder promotorschap van KU Leuven en met als partners UC Leuven-Limburg, AUHL, Universiteit Antwerpen, Arteveldehogeschool en VUB.